Dorsz na warzywach
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z dorsza bez skóry | 500g |
ziemniaki | 200g |
brokuł | 1 |
cebula | 2 |
czarne oliwki | szklanka |
pomidorki koktajlowe | 200g |
zioła prowansalskie | 2 łyżki |
oliwa | 1/3 szklanki |
sól i pieprz |
Idealne, lekkie danie na ciepłe dni.
Dorsza umyć, osuszyć, posypać solą i ziołami. Gotować na parze 20-30 minut. Brokuła ugotować na parze lub w osolonym wrzątku (8 minut) z dodatkiem odrobiny cukru (dzięki cukrowi brokuł zachowa piękny kolor). Ziemniaki obrać, podgotować 15 minut w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, dodać pokrojone kartofle i przekrojone na połówki pomidory. Posypać ziołami. Podawać dorsza razem z warzywami. Uwaga: zamiast cebuli można użyć pora – smak będzie delikatniejszy.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.