Domowy sos pomidorowy
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mięsiste pomidory polne | 6 kg |
pomidory koktajlowe | 1 kg |
czosnek | 1 główka |
papryczka chili | 3 |
cebula | 2 kg |
oliwa | 3/4 szklanki |
cynamon mielony | płaska łyżka |
tymianek | 2 łyżki |
liście laurowe | 12 |
sól, cukier, pieprz do smaku |
Pomidory umyć pokroić w grubą kostkę. Pomidorki koktajlowe umyć i odstawić. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Czosnek obrać i grubo pokroić. Do dużego garnka o grubym dnie (lub dwu mniejszych) wlać oliwę, wsypać cebulę i czosnek, podsmażać mieszając aż się zazłocą. Wsypać pokrojone pomidory, przekrojone wzdłuż na pół ostre papryczki, przykryć i dusić ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać tymianek, cynamon, zdjąć pokrywkę, zmniejszyć ogień i gotować dalsze 40 minut odparowując nadmiar płynu. Nie zapomnieć o mieszaniu! Kiedy sos zgęstnieje zmiksować go. Zmiksowany doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać pomidorki koktajlowe i dusić przykryte jeszcze 10 minut. Przełożyć sos do czystych słoików, do każdego włożyć liść laurowy. Zamknąć, pasteryzować 30 minut.
Ostudzić, sprawdzić, czy słoiki są szczelnie zamknięte.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.