- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mięsiste pomidory polne | 6 kg |
pomidory koktajlowe | 1 kg |
czosnek | 1 główka |
papryczka chili | 3 |
cebula | 2 kg |
oliwa | 3/4 szklanki |
cynamon mielony | płaska łyżka |
tymianek | 2 łyżki |
liście laurowe | 12 |
sól, cukier, pieprz do smaku | |
Pomidory umyć pokroić w grubą kostkę. Pomidorki koktajlowe umyć i odstawić. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Czosnek obrać i grubo pokroić. Do dużego garnka o grubym dnie (lub dwu mniejszych) wlać oliwę, wsypać cebulę i czosnek, podsmażać mieszając aż się zazłocą. Wsypać pokrojone pomidory, przekrojone wzdłuż na pół ostre papryczki, przykryć i dusić ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać tymianek, cynamon, zdjąć pokrywkę, zmniejszyć ogień i gotować dalsze 40 minut odparowując nadmiar płynu. Nie zapomnieć o mieszaniu! Kiedy sos zgęstnieje zmiksować go. Zmiksowany doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać pomidorki koktajlowe i dusić przykryte jeszcze 10 minut. Przełożyć sos do czystych słoików, do każdego włożyć liść laurowy. Zamknąć, pasteryzować 30 minut.
Ostudzić, sprawdzić, czy słoiki są szczelnie zamknięte.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...