Domowy sos barbecue
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pomidory bardzo dojrzałe | 1 kg |
oliwa | 2 łyżki |
cebula | 1 |
czosnek | 3 ząbki |
ocet winy | 1/2 szklanki |
cukier | 3/4 szklanki |
sos Worcestershire | 1/4 szklanki |
sos sojowy | 1/4 szklanki |
słodka wędzona papryka | 1 łyżka |
tarta gałka muszkatołowa, mielony cynamon, kmin rzymski, kminek i kolendra, suszony imbir, chili w proszku | po 1/2 łyżeczki |
Wspaniały dodatek do dań z grilla i marynowania pieczonych mięs. Warto przygotować większą ilość i pasteryzować w słoiczkach.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, usmażyć na niej czosnek i cebulę aż zmiękną. Dodać pomidory i wszystkie płynne składniki. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż sos odparuje o połowę. Dodać cukier i gotować jeszcze pół godziny. Przyprawić i gotować kolejne 5 minut. Używać do marynowania mięs oraz jako dodatek do dań z grilla. Do gotowania sosu barbecue można też dodać suszone morele. I po ugotowaniu sosu zmiksować go.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.