- Czas 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pomidory | 10 kg |
sól | opcjonalnie |
czosnek | opcjonalnie |
bazylia | opcjonalnie |
Przygotowanie domowego przecieru pomidorowego polega na tym, że z pomidorów należy usunąć zbędne fragmenty, czyli skórkę i pestki a miąższ maksymalnie zagęścić. Sprawa wydaje się prosta, ale diabeł tkwi w szczegółach. Jedyną bezstresową metodą oddzielenia miąższu od reszty jest przepuszczenie surowych pomidorów przez specjalna maszynkę – elektryczny przecierak. Jest to zazwyczaj dodatkowa nasadka na maszynkę do mielenia. Dzięki temu urządzeniu łatwo i szybko wykonamy tę pracę. Jeśli przecieraka nie mamy sprawa się komplikuje. Wówczas musimy pokrojone pomidory lekko rozgotować i przetrzeć ręcznym przecierakiem lub co gorzej przez sitko. To bardzo długa i męcząca metoda. A teraz, gdy już mamy czysty miąższ zaczynamy zagęszczanie. Możemy włożyć całą pomidorową pulpę do szerokiego garnka i gotować aż odparuje ponad połowa objętości. To trwa długo. Można też pulpę pomidorową wylać na sito, pozostawić do ocieknięcia i dopiero tak zagęszczony miąższ odparować. Wówczas będzie to trwało o wiele krócej. Sok, który ścieknie przez sito można wypić ze smakiem. Gorący przecier o odpowiadającej nam gęstości wkładamy do czystych, wyparzonych, gorących słoików i zamykamy czystymi, wyparzonymi pokrywkami. Po nałożeniu, słoiki odwracamy i pozostawiamy odwrócone do ostygnięcia. Tak zamknięte słoiki nie wymagają pasteryzacji. Ten przepis jest najprostszy a uzyskany w ten sposób przecier najbardziej uniwersalny. Po wyjęciu ze słoika można go doprawić według gustu lub bieżącej potrzeby – ziołami czy czosnkiem. Można jednak już na tym etapie przygotować przeciery o różnych smakach, dodając do gotujących się pomidorów czosnek, sól i/lub ulubione zioła. Z 10 kilogramów pomidorów otrzymamy około 4 litrów przecieru.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...