Pomidory dokładnie umyć, naciąć ich skórkę i sparzyć. Tak przygotowane wrzucić do garnka (można pokroić na kawałki). Jabłka obrać, pokroić na kawałki, usuwając przy tym gniazda nasienne. Połączyć z pomidorami. Gotować do momentu, aż składniki zmiękną. Następnie dokładnie zmiksować, uzyskując gładką konsystencję. Masę przestudzić, a później przelać przez sito, pozbywając się pestek. Całość ponownie umieścić w garnku, dodać kolejno ocet, cukier, sól, pieprz, zioła oraz czosnek, wymieszać dokładnie i pozostawić do zagotowania. W tym czasie masa powinna zgęstnieć. Tak przygotowany ketczup pozostawić do ostygnięcia, a następnie umieścić w słoikach lub szklanych buteleczkach.
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pomidory | 2 kg |
jabłka | 75 dag |
ocet | 125 ml |
cukier | 190 ml |
sól | 23 łyżeczki |
pieprz | 2 łyżeczki |
świeża bazylia | garść |
natka pietruszki | garść |
czosnek | 34 ząbki |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...