Domowy chłodnik z truskawek z mięta

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
truskawki 300 g
woda 1/4 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
miód 2 łyżki
drobno starty imbir 1/2 - 1 łyżeczki
przybranie:
świeża mięta
łyżka gęstego jogurtu greckiego
Sezon na truskawki w pełni a upał odbiera apetyt na gorące dania. Ogłaszam czas chłodników.

Truskawki opłukać i oderwać szypułki, pokroić na małe kawałki i włożyć do garnka. Zalać wodą dodać sok z cytryny, miód, imbir. Krótko zagotować a potem zmiksować, przetrzeć przez sito, jeśli trzeba przyprawić. Mocno schłodzić. Podawać w miseczkach lub szerokich talerzach z dodatkiem naturalnego jogurtu i garści posiekanych liści mięty.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.