Domowy chłodnik z truskawek z mięta
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
truskawki | 300 g |
woda | 1/4 szklanki |
sok z cytryny | 2 łyżki |
miód | 2 łyżki |
drobno starty imbir | 1/2 - 1 łyżeczki |
przybranie: | |
świeża mięta | |
łyżka gęstego jogurtu greckiego |
Sezon na truskawki w pełni a upał odbiera apetyt na gorące dania. Ogłaszam czas chłodników.
Truskawki opłukać i oderwać szypułki, pokroić na małe kawałki i włożyć do garnka. Zalać wodą dodać sok z cytryny, miód, imbir. Krótko zagotować a potem zmiksować, przetrzeć przez sito, jeśli trzeba przyprawić. Mocno schłodzić. Podawać w miseczkach lub szerokich talerzach z dodatkiem naturalnego jogurtu i garści posiekanych liści mięty.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.