Domowy chleb
- Czas 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
zakwas żytni | 150 ml |
mąka pszenna chlebowa | 250 g |
mąka razowa | 250 g |
letnia woda | 300 ml |
oliwa | do posmarowania |
sól | 1 łyżeczka |
suszone drożdże | 1 łyżeczka |
pestki sonecznika | 3 łyżki |
Gdy po domu rozchodzi się zapach pieczonego chleba, człowiek czuje, że ogólnie rzecz biorąc, jest dobrze!
Wymieszać w misce zakwas z drożdżami i wodą. Dodać oliwę, sól i stopniowo wsypać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto (można mikserem). Pod koniec wyrabiania dodać pestki słonecznikowe.
Posmarować czystą miskę oliwą i przełożyć ciasto. Przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny, żeby ciasto wyrosło i podwoiło objętość.
Nagrzać piekarnik do temperatury 210C. Uformować z ciasta bochenek, posmarować oliwą i posypać mąką. Odstawić do drugiego wyrastania na godzinę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 minut. Chleb jest gotowy, gdy bochenek popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.