- Czas 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
zakwas żytni | 150 ml |
mąka pszenna chlebowa | 250 g |
mąka razowa | 250 g |
letnia woda | 300 ml |
oliwa | do posmarowania |
sól | 1 łyżeczka |
suszone drożdże | 1 łyżeczka |
pestki sonecznika | 3 łyżki |
Wymieszać w misce zakwas z drożdżami i wodą. Dodać oliwę, sól i stopniowo wsypać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto (można mikserem). Pod koniec wyrabiania dodać pestki słonecznikowe.
Posmarować czystą miskę oliwą i przełożyć ciasto. Przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny, żeby ciasto wyrosło i podwoiło objętość.
Nagrzać piekarnik do temperatury 210C. Uformować z ciasta bochenek, posmarować oliwą i posypać mąką. Odstawić do drugiego wyrastania na godzinę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 minut. Chleb jest gotowy, gdy bochenek popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...