Domowe nuggetsy dla dzieci
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kurczaka podwójna | 1 |
płatki kukurydziane | szklanka |
tarty parmezan | pół szklanki |
kaszka kukurydziana błyskawiczna | pół szklanki |
sól | do smaku |
pieprz | pół łyżeczki |
papryka słodka | pół łyżeczki |
jogurt naturalny | 200 ml |
olej do smażenia | 1,5 szklanki |
Ulubione danie dziecięce podawane w każdym fast foodzie. W domowej wersji wiadomo przynajmniej z czego są przygotowane.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki 3x4 cm. Jogurt wymieszać z solą, pieprzem i papryką. Marynatę wymieszać z pokrojonym mięsem i odstawić do lodówki na pół godziny. Rozdrobnić płątki kukurydziane w moździerzu. Parmezan wymieszać z płatkami i kaszką. Kawałki kurczaka obtaczać w przygotowanej panierce. Rozgrzać w rondelku 1,5 szklanki oleju. Smażyć nuggetsy w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać z ketchupem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.