Domowe maślane ciasteczka
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 500 g |
cukier | 200 g |
masło | 250 g |
jajka | 2 |
żółtka | 2 |
domowy cukier waniliowy | |
sól | duża szczypta |
opcjonalnie ulubione przyprawy np. kardamon |
Warto mieć w domu metalową puszkę na stałe wypełnioną ciasteczkami maślanymi. Bardzo się przydaje na wypadek nagłego ataku pożądania słodyczy lub niespodziewanych gości.
Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać masło. Posiekać szybko. Dodać pozostałe składniki ciasta i szybko wyrobić. Nagrzać piekarnik do 180 C. Duże, płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowywać ciasto po kawałku na stolnicy podsypanej mąką i wycinać dowolne kształty foremkami do ciasteczek (lub szklanką czy kieliszkiem). Piec około 15 minut. Wyjmować złote. W czasie gdy jedna blacha jest w piecu, układać ciasteczka na drugiej. Po wyjęciu w pieca ciasteczka są miękkie, muszą chwilę „odpocząć” przed zdjęciem z blachy. Potem robią się twarde i można przesypać je do puszki. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.