- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 500 g |
cukier | 200 g |
masło | 250 g |
jajka | 2 |
żółtka | 2 |
domowy cukier waniliowy | |
sól | duża szczypta |
opcjonalnie ulubione przyprawy np. kardamon | |
Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać masło. Posiekać szybko. Dodać pozostałe składniki ciasta i szybko wyrobić. Nagrzać piekarnik do 180 C. Duże, płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowywać ciasto po kawałku na stolnicy podsypanej mąką i wycinać dowolne kształty foremkami do ciasteczek (lub szklanką czy kieliszkiem). Piec około 15 minut. Wyjmować złote. W czasie gdy jedna blacha jest w piecu, układać ciasteczka na drugiej. Po wyjęciu w pieca ciasteczka są miękkie, muszą chwilę „odpocząć” przed zdjęciem z blachy. Potem robią się twarde i można przesypać je do puszki. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...