Domowe lody truskawkowe z sosem
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
jogurt naturalny | 1 szklanka |
śmietnka kremówka | 1 szklanka |
mleko w proszku (nie granulowane) | 1 szklanka |
truskawki | 4 szklanki |
cukier puder | 3 szklanki |
wanilia lub esencja waniliowa |
To nie są prawdziwe lody ale pyszny mrożony mus. Aby go przygotować nie trzeba maszynki do lodów.
Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować. Kremówkę ubić. Wyskrobać miąższ z wanilii. Zmiksować 2 szklanki cukru, jogurt i mleko w proszku. Wymieszać połowę truskawek, kremówkę i mieszankę jogurtu z cukrem i mlekiem. Dodać wanilię. Włożyć do zamrażalnika na noc. Resztę truskawek wymieszać ze szklanką cukru. Wyjąć mus z lodówki. Nakładać do pucharków warstwami, łyżka do lodów, polewając sosem. Uwaga: tuż po wyjęciu mus będzie dość twardy ale szybko będzie się rozmrażał. Zamiast miąższu wanilii można użyć domowej esencji waniliowej.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.