- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
jogurt naturalny | 1 szklanka |
śmietnka kremówka | 1 szklanka |
mleko w proszku (nie granulowane) | 1 szklanka |
truskawki | 4 szklanki |
cukier puder | 3 szklanki |
wanilia lub esencja waniliowa | |
Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować. Kremówkę ubić. Wyskrobać miąższ z wanilii. Zmiksować 2 szklanki cukru, jogurt i mleko w proszku. Wymieszać połowę truskawek, kremówkę i mieszankę jogurtu z cukrem i mlekiem. Dodać wanilię. Włożyć do zamrażalnika na noc. Resztę truskawek wymieszać ze szklanką cukru. Wyjąć mus z lodówki. Nakładać do pucharków warstwami, łyżka do lodów, polewając sosem. Uwaga: tuż po wyjęciu mus będzie dość twardy ale szybko będzie się rozmrażał. Zamiast miąższu wanilii można użyć domowej esencji waniliowej.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...