- Czas
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 2 |
cukier puder | 50 g |
mąka | 50 g |
galaretka w proszku, najlepiej pomarańczowa | 2 opakowania |
gorzka czekolada | 200 g |
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle mieszając dodać po łyżce cukru, a później po żółtku. Mąkę przesiać przez sito i dodać do masy żółtkowej. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z gruba dyszą (lub do mocnej torby plastikowej z obciętym rogiem) i wyciskać niewielkie krążki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Między krążkami powinna pozostać wolna przestrzeń, ponieważ rosną w piekarniku. Piec w 180 stopniach przez mniej więcej 15 minut, aż zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Rozpuścić 2 opakowania galaretek w 2 szklankach wody. Wylać galaretkę na płaską formę wyłożoną folią spożywczą. Warstwa nie może być grubsza niż 3-4 mm. Wstawić do lodówki, by stężała. Po zastygnięciu galaretki wyciąć z niej krążki mniejsze, niż upieczone biszkoptowe ciasteczka. Krążki z galaretki ułożyć na środku płaskiej części ciasteczek i włożyć je do lodówki. W tym czasie rozpuścić czekoladę i lekko wystudzoną pokryć ciastka z galaretką (można końcem noża narysować na każdej delicji delikatną kratkę). Wstawić do lodówki na godzinę, żeby stężały.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...