Domowa granola z czarnuszką
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
płatki owsiane górskie | 500 g |
Siemię lniane | 5 łyżek |
pestki słonecznika | 5 łyżek |
czarnuszka | 1 łyżka |
sól | pół łyżeczki |
cukier trzcinowy | 5 łyżek |
miód | 5 łyżek |
Żurawina suszona | 100g |
rodzynki | 100 g |
Łatwo zrobić dobrą granolę samemu z tych składników, które naprawdę lubimy. Zasada jest tylko jedna: najpierw trzeba uprażyć płatki z ziarnami, miodem, cukrem i ewentualnie orzechami, a dopiero potem dodać owoce.
Wymieszać w misce płatki owsiane, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, czarnuszkę, sól cukier trzcinowy i miód. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 C. Piec przez 20 - 30 minut, dwa razy mieszając piekące się płatki i ziarna tak, aby piekły się równomiernie. Kiedy granola wystygnie pokruszyć ją i wymieszać z rodzynkami i żurawinami. Włożyć do szczelnie zamykanego słoja. Jeść z jogurtem, kefirem albo mlekiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.