Domowa granola z czarnuszką

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
płatki owsiane górskie 500 g
Siemię lniane 5 łyżek
pestki słonecznika 5 łyżek
czarnuszka 1 łyżka
sól pół łyżeczki
cukier trzcinowy 5 łyżek
miód 5 łyżek
Żurawina suszona 100g
rodzynki 100 g
Łatwo zrobić dobrą granolę samemu z tych składników, które naprawdę lubimy. Zasada jest tylko jedna: najpierw trzeba uprażyć płatki z ziarnami, miodem, cukrem i ewentualnie orzechami, a dopiero potem dodać owoce.

Wymieszać w misce płatki owsiane, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, czarnuszkę, sól cukier trzcinowy i miód. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 C. Piec przez 20 - 30 minut, dwa razy mieszając piekące się płatki i ziarna tak, aby piekły się równomiernie. Kiedy granola wystygnie pokruszyć ją i wymieszać z rodzynkami i żurawinami. Włożyć do szczelnie zamykanego słoja. Jeść z jogurtem, kefirem albo mlekiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.