- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
płatki owsiane górskie | 500 g |
Siemię lniane | 5 łyżek |
pestki słonecznika | 5 łyżek |
czarnuszka | 1 łyżka |
sól | pół łyżeczki |
cukier trzcinowy | 5 łyżek |
miód | 5 łyżek |
Żurawina suszona | 100g |
rodzynki | 100 g |
Wymieszać w misce płatki owsiane, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, czarnuszkę, sól cukier trzcinowy i miód. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 C. Piec przez 20 - 30 minut, dwa razy mieszając piekące się płatki i ziarna tak, aby piekły się równomiernie. Kiedy granola wystygnie pokruszyć ją i wymieszać z rodzynkami i żurawinami. Włożyć do szczelnie zamykanego słoja. Jeść z jogurtem, kefirem albo mlekiem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...