Domowa granola, czyli chrupiące musli
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
płatki owsiane górskie | 4,5 szklanki |
orzechy laskowe | 0,5 szklanki |
migdały | 1 szklanka |
rodzynki | 0,5 szklanki |
żurawiny | 0,5 szklanki |
pestki dyni | 0,5 szklanki |
siemię lniane w ziarnach | 0,5 szklanki |
sezam | 0,5 szklanki |
miód płynny gryczany | 8łyżek |
cukier trzcinowy | 3 łyżki |
olej słonecznikowy | 5łyżek |
sól szara | szczypta |
To jeden z miliona pomysłów. Tak naprawdę każdy może przygotować własną mieszankę z dodatkami, które lubi najbardziej. Ta jest bardzo słodka i karmelowo-chrupiąca.
W rondlu wymieszać miód z olejem, cukrem i szczyptą soli. W razie potrzeby można go lekko podgrzać. Migdały i orzechy grubo posiekać. Płatki, migdały, orzechy i ziarna wymieszać z miodem i olejem. Wszystkie muszą być dobrze oblepione. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim granolę. Piec aż nabierze złotobrązowej barwy (ok 25 minut). Gorąca granola wydaje się wilgotna, jednak po wystygnięciu nabierać chrupkości. Wystudzoną pokruszyć i wymieszać z suszonymi owocami. Przechowywać w suchym miejscu w metalowych puszkach. Jeść z mlekiem albo jogurtem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.