Delicje z kaczki w calvadosie
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kaczki | 1 |
kacze żołądki | 2 |
kacze wątróbki | 2 |
jabłka (szara reneta) | 1 |
cebula | 1 |
melon | 2 kawałki |
orzechy piniowe lub prażone laskowe | 1 łyżka |
wódka calvados | 2 łyżki |
arbuz | kilka plastrów |
czosnek | 1 ząbek |
cukier i sól |
Lubicie kaczkę w pomarańczach? Wypróbujcie tej z melonem i arbuzem!
Na wolnym ogniu, powoli usmażyć pierś kaczki, tak aby wytopił się tłuszcz. Pokroić żołądki w drobne paski, usmażyć. Pokroić wątróbki w grubą kostkę, również usmażyć i odłożyć. Następnie na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę z odrobiną czosnku. Dodać jabłko i melona. Połączyć z mięsem i doprawić calvadosem, solą i cukrem. Odparować. Podawać na plastrach arbuza.
Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler! |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.