Dal, czyli zupa z soczewicy

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
wywar warzywny 1,5 litra
czerwona soczewica 1,5 szklanki
imbir świeży ok. 3 cm
czosnek 2-3 ząbki
kurkuma 1łyżeczka
masala 1/2 łyżeczki
kmin rzymski 1 łyżka
czarna gorczyca 1 łyżka
olej rzepakowy 4łyżki
masło 1 łyżka
mleczko kokosowe 200 ml
sól i pieprz do smaku
Ta aromatyczna potrawa kuchni hinduskiej znakomicie sprawdza się w chłodniejsze dni.

Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach. Czosnek i szalotkę posiekać. W garnku rozgrzać olej. Wsypać kmi rzymski i czarną gorczycę. Smażyć mieszając aż gorczyca zacznie strzelać. Dodać kurkumę i masalę i smazyc 2 sekundy. Dodać imbir, czosek i szalotkę. Smazyć kila sekund. Wsypać soczewicę, wlać wywar, dodac masło i gotowac 15 minut.Dodac mleczko kokosowe. Doprawić do smaku. Podawać z jasnym pieczywem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.