Dal, czyli zupa z soczewicy
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
wywar warzywny | 1,5 litra |
czerwona soczewica | 1,5 szklanki |
imbir świeży | ok. 3 cm |
czosnek | 2-3 ząbki |
kurkuma | 1łyżeczka |
masala | 1/2 łyżeczki |
kmin rzymski | 1 łyżka |
czarna gorczyca | 1 łyżka |
olej rzepakowy | 4łyżki |
masło | 1 łyżka |
mleczko kokosowe | 200 ml |
sól i pieprz do smaku |
Ta aromatyczna potrawa kuchni hinduskiej znakomicie sprawdza się w chłodniejsze dni.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach. Czosnek i szalotkę posiekać. W garnku rozgrzać olej. Wsypać kmi rzymski i czarną gorczycę. Smażyć mieszając aż gorczyca zacznie strzelać. Dodać kurkumę i masalę i smazyc 2 sekundy. Dodać imbir, czosek i szalotkę. Smazyć kila sekund. Wsypać soczewicę, wlać wywar, dodac masło i gotowac 15 minut.Dodac mleczko kokosowe. Doprawić do smaku. Podawać z jasnym pieczywem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.