Daktyle z pomarańczową masą migdałową
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
daktyle świeże | 30 |
mielone migdały | 100g |
miód płynny | 9 łyżek |
pomarańcze | 3 |
listki mięty do dekoracji |
Deser kuchni marokańskiej. Słodka i aromatyczna przegryzka idealna na przyjęcia z bufetem. Najsmaczniejszy z esencjonalną kawą lub zimnym mlekiem.
Pomarańcze wyszorować, sparzyć, wysuszyć i zetrzeć skórkę. Wymieszać mielone migdały z miodem i utrzeć je drewnianą kulką ze skórką z pomarańczy, ewentualnie dodając gorącą wodę. Daktyle wydrylować. Pastę migdałową włożyć do daktyla w miejsce pestki. Ułożyć na talerzu, udekorować listkami mięty.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.