Czorba
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
krojone pomidory z puszki | 500ml |
bulion warzywny lub mięsny | 2l |
pory | 1 |
papryka kolorowa | 2 |
marchewka | 2 |
kiszona kapusta | 100g |
świeża mięta | garść |
rozmaryn | 2-3 gałązki |
fasola biała | 200g |
sól i pieprz |
Ta gęsta, pożywna zupa bułgarska (albo turecka) to pomidorowa z fasolą lub fasolowa z pomidorami. No i miętą. W oryginale dodaje się do niej młode pokrzywy!
Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Umyć i obrać warzywa. Pokroić pora i marchewki w plasterki, papryki w paseczki. Pokroić kapustę. Marchewki, pora i papryki zalać bulionem i gotować powoli, prawie do miękkości. Dodać osączoną fasolkę, pomidory i kapustę. Gotować jeszcze 15 minut. Dodać posiekane zioła, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić aby smaki się przemieszały, najlepiej na cała noc.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.