- Czas 3 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
czerwona papryka | 1,2 kg |
bakłażany | 1 |
śmietana 22% | 200ml |
cukier puder | 10g |
wermuth np. Noilly Prat | 1 łyżka |
kumin sproszkowany | 1 łyżeczka |
żółtka | 7 |
jajka | 2 |
masło | 15g |
oliwa | 3 łyżki |
sól i pieprz | |
Bakłażana pokroić w małą kostkę, podsmażyć go na oliwie i odstawić do ostygnięcia. Papryki opiec na ruszcie piekarnika, aż skórka będzie czarna. Włożyć je do garnka, przykryć pokrywką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie obrać je ze skórki i usunąć nasiona. Zmiksować, dodać śmietanę, cukier puder, wermut, kumin, roztrzepane jajka i usmażonego bakłażana. Wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do posmarowanej masłem porcelanowej formy do pasztetów. Powinna być wypełniona do ¾ wysokości. Piec w kąpieli wodnej (w większym naczyniu wypełnionym do połowy wodą) około 2 godzin w temperaturze 100°C. Wyjąć, przestudzić i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler! |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...