Czekoladowy tort urodzinowy "Pod nasturcją"

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
margarna 100 g
jajka 3
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
budyń czekoladowy 2 op
kakao 3 łyżki
mleko 5 łyżek
masło na krem 300 g
jajka na krem 4
cukier puder na krem 8 łyżek
kakao na krem 3 łyżki
rum do kremu kieliszek ok 50 ml
wiśnie z kompotu drylowane lub konfitura wiśniowa ok 300 g w zależnośc
rum do ponczu kieliszek ok 50 ml

Najpierw pieczemy ciemne cisto.

Żółtka utrzeć z cukrem, a mąkę, budynie i proszek do pieczenia, czyli tzw, suche składniki wymieszać ze sobą. Margarynę rozpuścić i wystudzić do letniej temperatury. Wszystkie trzy elementy (utarte zółtak, tłuszcz i mąki)  wymieszać dokładnie (można mikserem), a na koniec dodać ubite białka i połączyć z masą czekoladowoą delikatnie. Piec ok 30 minut w temperaturze 180 st. C w okrągłej blaszce tortowej. Wielkość blaszki od 16  do 20 cm średnicy.

Ciasto wystudzić. Teraz kolej na krem.

Masło ucierać mikserem dodając na zmianę całe surowe cztery jajka (wcześniej skorupki parzymy wrzątkiem, żeby zdezynfekować je) i cukier puder. Na koniec dodać kakao (3 łyżki), później rum (kieliszek). Jeśli krem się rozwarstwi, co często dzieje się po dodaniu alkoholu, należy go lekko podgrzać cały czas miskując i miksowac tak długo, aż warstwy znów się połączą.

Zimne ciasto przekroć na trzy krążki, każdy z nich nasączyć ponczem (pół szklanki wody, nieco rumu, łyżka soku z cytryny), przełożyć kremem, na pierwszej warstwie kremu ułożyć konfiturę z całych wiśni lub odsączone wiśnie z kompotu.  Dekorować wg uznania. Trzymać przynajmniej 4-5 godzin w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.