Czekoladę rozkruszyć i rozpuścić z masłem. Przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na masę. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli i szczyptę chili, ubić na sztywną pianę. Wmieszać pianę do masy czekoladowej. Blachę posmarować masłem. Wlać ciasto. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200⁰C. Deser podajemy na ciepło z lodami i bitą śmietaną.
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
gorzka czekolada | 2,5 tabliczki |
jajko | 6 |
masło | 1 kostka |
cukier | 1,5 szklanki |
chili | szczypta |
sól | szczypta |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...