Czekoladę łamię na kostki, wkładam do miski i rozpuszczam nad garnkiem lekko gotującej się wody, czyli w kąpieli wodnej. Ubijam śmietankę z cukrem na sztywną pianę, zagotowuję i wlewam ją po trochu do rozpuszczonej czekolady, jednocześnie ubijając. Kiedy śmietanka połączy się całkowicie z czekoladą, dodaję po kawałku masło, cały czas miksując. Schładzam w lodówce. Z zastygłej masy szybko robię kulki i obtaczam je w cukrze pudrze, pokruszonych pistacjach i kakao.
Czekoladowe trufle w pistacjach
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciemna gorzka czekolada | 200g |
śmietana kremówka 36 | 200ml |
brązowy cukier | 6 łyżek |
masło | 4 łyżki |
cukier puder kakao i pistacje do obtoczenia | 1 |