Czekoladę łamię na kostki, wkładam do miski i rozpuszczam nad garnkiem lekko gotującej się wody, czyli w kąpieli wodnej. Ubijam śmietankę z cukrem na sztywną pianę, zagotowuję i wlewam ją po trochu do rozpuszczonej czekolady, jednocześnie ubijając. Kiedy śmietanka połączy się całkowicie z czekoladą, dodaję po kawałku masło, cały czas miksując. Schładzam w lodówce. Z zastygłej masy szybko robię kulki i obtaczam je w cukrze pudrze, pokruszonych pistacjach i kakao.
- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciemna gorzka czekolada | 200g |
śmietana kremówka 36 | 200ml |
brązowy cukier | 6 łyżek |
masło | 4 łyżki |
cukier puder kakao i pistacje do obtoczenia | 1 |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...