Czekoladowe ciasto

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
gorzka czekolada 2 tabliczki ( 200g)
Masło lub margaryna do pieczenia 1 kostka ( 200g)
mąka 100 g
cukier 2 szklanki
jajka 6
cukier puder 1
maliny do dekoracji 5
listek bazyli do dekoracji 1

Rozpuszczamy czekoladę razem z masłem w rondelku na małym ogniu. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy mąkę. Dodajemy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę z masłem i ubitą pianę. Ciasto wlewamy do formy wcześniej wysłanej pergaminem. Pieczemy ciasto przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Pamiętamy o termoobiegu. Wyciągamy ciasto, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy owocami i bazylią.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.