Rozpuszczamy czekoladę razem z masłem w rondelku na małym ogniu. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy mąkę. Dodajemy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę z masłem i ubitą pianę. Ciasto wlewamy do formy wcześniej wysłanej pergaminem. Pieczemy ciasto przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Pamiętamy o termoobiegu. Wyciągamy ciasto, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy owocami i bazylią.
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
gorzka czekolada | 2 tabliczki ( 200g) |
Masło lub margaryna do pieczenia | 1 kostka ( 200g) |
mąka | 100 g |
cukier | 2 szklanki |
jajka | 6 |
cukier puder | 1 |
maliny do dekoracji | 5 |
listek bazyli do dekoracji | 1 |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...