Czekoladowe ciasteczka z żurawiną i nutą pomarańczy Idealny deser

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 100 g
masło 80 g
Czekolada gorzka min 60 kakao tabliczka 100 g
Cukier najlepiej trzcinowy ok 80 g
jajka 2 sztuki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
likier pomarańczowy cointreau ok 3 łyżki
Żurawina suszona ok 100 g

Czekoladę pokruszyć i rozpuścić razem z masłem najlepiej w wodnej kąpieli. Przestudzić i dodać likier pomarańczowy. Do masy - miksując - dodawać po kolei cukier i po jednym jajku oraz po łyżce przesianej z proszkiem do pieczenia mąki. Na końcu dodać żurawinę i dokładnie jeszcze raz wszystko połączyć. Piekarnik rozgrzać do tem. 180 stopni. Na blaszce uformować okrągłe placuszki zachowując pewien odstęp (ciasteczka trochę urosną). Piec ok. 12-15 min. Przechowywać zamkniętym naczyniu np. w puszce wyłożonej pergaminem.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.