Czekolada piernikowa
- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
śmietanka 12% | 1 szklanka |
czekolada mleczna | 1 tabliczka |
kakao | 3 łyżki |
cynamon | 1/4 łyżeczki |
gałka muszkatołowa | 1/4 łyżeczki |
mielone chili | 1/4 łyżeczki |
mielony kardamon | 1 łyżeczka |
mielony imbir | 1 łyżeczka |
mleko | 1 szklanka |
Eliksir pachnący zamorskimi korzeniami i opowieściami tysiąca i jednej nocy, który pobudza zmysły i wyobraźnię.
Do garnka wlać mleko i śmietankę. Wymieszać i postawić na ogniu. Dodać pokruszoną na małe kawałki czekoladę, wszystkie przygotowane przyprawy i kakao. Podgrzać, od czasu do czasu mieszając, do momentu, gdy czekolada i kakao całkowicie się rozpuszczą. Zagotować i gorącą przelać do filiżanek.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.