Przygotować papryczkę chili: zrolować, odciąć końcówkę i wysypać pestki. Wyjąć z wanilii ziarenka. Czekoladę pokroić na małe kawałki. Mleko razem ze śmietaną podgrzać. Dosypać czekoladę, wanilię i chili. Podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Można udekorować laską cynamonu.
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
gorzka czekolada | 150 g |
papryczka chili | 1 |
śmietana 18% | 1/2 szklanki |
pełnotłuste mleko | 1 filiżanka |
wanilia | 1 laska |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...