Czatnej z rabarbaru i chili
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
rabarbar łodygi | 500g |
cebule | 4 |
rodzynki | 1 szklanka |
papryczki chili czerwone, świeże | 2 |
cukier trzcinowy | 800g |
ocet jabłkowy | pół szklanki |
mielony cynamon | 2 łyżeczki |
swiezy imbir | 2-3 cm |
goździki zmiażdżone | 1łyżeczka |
sól |
Swojski rabarbar w towarzystwie egzotycznych dodatków zmienia się w danie światowe.
Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki. Z chili usunąć pestki, posiekać. Cebule obrać posiekać. Zetrzeć imbir. Wszystkie składniki włożyć do szerokiego rondla o grubym dnie i gotować około godziny na małym ogniu aż czatnej uzyska pożądaną gęstość. Włożyć do gorących słoików, zakręcić, odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.