Czatnej z rabarbaru i chili

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
rabarbar łodygi 500g
cebule 4
rodzynki 1 szklanka
papryczki chili czerwone, świeże 2
cukier trzcinowy 800g
ocet jabłkowy pół szklanki
mielony cynamon 2 łyżeczki
swiezy imbir 2-3 cm
goździki zmiażdżone 1łyżeczka
sól
Swojski rabarbar w towarzystwie egzotycznych dodatków zmienia się w danie światowe.

Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki. Z chili usunąć pestki, posiekać. Cebule obrać posiekać. Zetrzeć imbir. Wszystkie składniki włożyć do szerokiego rondla o grubym dnie i gotować około godziny na małym ogniu aż czatnej uzyska pożądaną gęstość. Włożyć do gorących słoików, zakręcić, odstawić do góry dnem do ostygnięcia.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.