Czarci Tort. ( tort urodzinowy)

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Kakao dobrej jakości przesiane 50 g
Ciemny cukier muscovado 30 g
wrzątek 250 ml
miękkie masło 125 g
Miałki Cukier 150 g
mąka pszenna 225 g
proszek do pieczenia Pół łyżeczki
soda oczyszczona Pół łyżeczki
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
jajka 2
Woda Niegazowana 125 ml
Masło pokrojone w kostke 175 g
Gorzka czekolada dobrej jakości min 70 miazgi kakaowej 300 g
Foremki 2 szt sr20 cm jedna

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż dna foremek papierem do pieczenia i natłuść ścianki masłem. Wsyp kakao i 100 g cukru muscovado do średniej miski i zalej wrzątkiem. Wymieszaj trzepaczką i odstaw. Starannie utrzyj masło z sypkim cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia praz sodę do drugiej miski. Dodaj ekstrakt waniliowy do masła z cukrem i - po wymieszaniu - dorzuć jedno jajko, szybko wsyp czubatą łyżkę suchych składników, wymieszaj i dodaj drugie jajko. Mieszając, dosyp resztę sypkich składników, a na koniec wmieszaj zawiesinę kakao z cukrem. Rozdziel cudownie czekoladową masę między 2 przygotowane foremki i wstaw do piekarnika mniej więcej na 30 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu. Wyjmij foremki z piecyka i odstaw na metalową kratkę na 5-10 minut, a następnie wyjmij ciasto z foremek i połóż na kratce, żeby wystygło. Kiedy tylko wstawisz foremki z ciastem do piekarnika, zacznij robić polewę: do rondla z wodą dodaj 30 g cukru muscovado i 175 g masła i rozpuść wszystko na małym ogniu. Kiedy mieszanina zawsze, zdejmij rondel z ognia, dodaj posiekaną czekoladę, kołysząc rondlem okrężnymi ruchami, żeby czekolada się zagrzała, odstaw na minutę, aż się stopi, po czym wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką na gładki lśniący krem. Odstaw go mnie więcej na godzinę, mieszając od czasu do czasu - kiedy akurat przechodzisz obok - w tym czasie spody ciasta ostygną i będzie można pokryć je kremem. Ułóż jeden z ostudzonych spodów dolną, płaską powierzchnią do góry na paterze albo na talerzu i posmaruj jedną trzecią kremu, na nim ułóż drugą warstwę ciasta i posmaruj resztą kremu od góry po bokach.

 

Smacznego...

 

Fantastyczny tort , nie taki pracochłonny jak sie wydaje. Zostaniemy solidnie wynagrodzeni za naszą pracę. Ja robię go z 1,5 porcji. Wystarcza na 4-6 osób. W zależności od apetytu.  Ciepłe i mocno czekoladowe pozdrowienia dla p.Magdy :)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.