Ciecierzycę osączamy, czosnek obieramy i siekamy, przekłądamy do blendera i miksujemy z jogurtem pastą tahini i oliwą. Przekładamy do miseczki i mieszamy ze skórką cytryny i sokiem z cytryny, solimy. Na koniec dodajemy dość grubo posiekaną natkę kolendry. Skrapiamy olejem i podajemy z warzywami (marchewką, kalarepką, papryą, selerem naciowym). pokrojonymi w słupki oraz z podpieczoną pitą. Smacznego!
Cytrynowy Humus z kolendrą
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciecierzyca | 2 puszki |
czosnek | 2 ząbki |
jogurt grecki | 2 łyżki |
Pasta tahini | 2 łyżki |
oliwa z oliwek | 4 łyżki |
olej roślinny | 2 łyżki |
2 cytryny | skórka i sok |
sól pieprz | do smaku |
kolendra | pęzek |