Ciecierzycę osączamy, czosnek obieramy i siekamy, przekłądamy do blendera i miksujemy z jogurtem pastą tahini i oliwą. Przekładamy do miseczki i mieszamy ze skórką cytryny i sokiem z cytryny, solimy. Na koniec dodajemy dość grubo posiekaną natkę kolendry. Skrapiamy olejem i podajemy z warzywami (marchewką, kalarepką, papryą, selerem naciowym). pokrojonymi w słupki oraz z podpieczoną pitą. Smacznego!
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciecierzyca | 2 puszki |
czosnek | 2 ząbki |
jogurt grecki | 2 łyżki |
Pasta tahini | 2 łyżki |
oliwa z oliwek | 4 łyżki |
olej roślinny | 2 łyżki |
2 cytryny | skórka i sok |
sól pieprz | do smaku |
kolendra | pęzek |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...