Zagotować bulion drobiowy w rondelku. Wsypać kaszę bulgur do miski, wlać wrzący bulion i odstawić na 10-15 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i zeszklić cebulę. Dodać rodzynki i smażyć jeszcze chwilę, aż rodzynki napęcznieją. Połączyć w miseczce 2 łyżki oliwy, sok i skórkę z cytryny, kmin rzymski, papryczkę chili, sól i pieprz. Dodać pokrojone mięso kurczaka, i wymieszać dokładnie. Spulchnić bulgur widelcem, tak żeby oddzielić ziarenka kaszy. Dodać kurczaka z przyprawami, usmażoną cebulę z rodzynkami, płatki migdałowe, posiekaną miętę i wymieszać dokładnie. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej na listkach rukoli.
Cytrynowy bulgur z kurczakiem
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
piersi kurczaka, ugotowane i drobno pokrojone | 2 |
bulion drobiowy | 500 ml |
cebula | 1 |
płatki migdałowe, uprażone | 2 łyżki |
rodzynki | 2 łyżeczki |
świeża mięta | 2 łyżki |
sok z cytryny | 4 łyżki |
skórka otarta z 1/2 cytryny | |
papryczka chili wysuszona i pokruszona | 1 |
mielony kmin rzymski | pół łyżeczki |
sól i pieprz | |
rukola | do podania |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.