Cymes pomarańczowy
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
marchewka słodka | 1 kg |
masło | 100 g |
miód | 3 łyżki |
suszone sliwki | 200 g |
orzechy włoskie | 50 g |
sól | 1 łyżeczka |
cynamon mielony | 1/2 łyżeczki |
sok pomarańczowy | 2 szklanki |
Marchewka do gotowania cymesu musi być bardzo słodka. Cień goryczy w warzywie sprawi, że potrawa będzie niedobra.
Marchewkę umyć, obrać, opłukać, pokroić w plasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzać 50 g masła, podsmażyć na nim marchew. Wlać sok pomarańczowy, wsypać sól i cynamon. Dusić na małym ogniu godzinę. Po godzinie dodać pokrojone śliwki suszone i posiekane orzechy i miód. Jeśli trzeba podlać wodą i dusić jeszcze 45 minut. Przed podaniem dodać resztę masła. Cymes jest znakomitym dodatkiem do ostro przyprawionych mięs i gulaszów.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.