Cykoria z serem i orzechami
Miód, ocet i oliwę wlać do małego słoika, zamknąć zakrętką i potrząsać słoikiem aż do uzyskania sosu o konsystencji emulsji. Cykorie podzielić na listki, umyć, dokładnie osuszyć. Orzechy podprażyć lekko na suchej patelni. Pokroić. Pokroić ser w kosteczkę. Umyć, osuszyć i posiekać natkę. Posypać cykorie. Resztę sosu podać osobno.
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
cykorie | 2 |
orzechy włoskie | 200 g |
ser plesniowy typu rokpol | 200 g |
ocet balsamiczny | 4 łyżki |
miód | 1 łyżka |
oliwa | 8 łyżek |
natka pietruszki | mały pęczek |
Klasyczne połączenie pleśniowego sera i orzechów bardzo zyskuje na podaniu w łódeczkach cykorii.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.