Cykoria z serem i orzechami

Miód, ocet i oliwę wlać do małego słoika, zamknąć zakrętką i potrząsać słoikiem aż do uzyskania sosu o konsystencji emulsji. Cykorie podzielić na listki, umyć, dokładnie osuszyć. Orzechy podprażyć lekko na suchej patelni. Pokroić. Pokroić ser w kosteczkę. Umyć, osuszyć i posiekać natkę. Posypać cykorie.  Resztę sosu podać osobno.

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cykorie 2
orzechy włoskie 200 g
ser plesniowy typu rokpol 200 g
ocet balsamiczny 4 łyżki
miód 1 łyżka
oliwa 8 łyżek
natka pietruszki mały pęczek
Klasyczne połączenie pleśniowego sera i orzechów bardzo zyskuje na podaniu w łódeczkach cykorii.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.