- Czas przygotowania 1 godz. 30 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 1 kilogram |
chrzan | 5-8 łyżek |
sok z cytryny | 3-5 łyżek |
kminek | 2-5 łyżek |
sól i cukier do smaku | |
Buraki umyć, osuszyć, zawinąć każdy w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do miękkości. (około 40 minut). Można też ugotować w osolonej wodzie, nie obierając przed gotowaniem. Ostudzić i obrać buraki. Zetrzeć na tarce. Jedni zetrą je na tarce o najmniejszych oczkach a inni na tej o większych. Teraz do buraków należy dodać chrzan. Najlepiej taki prosto starty. Jeśli nie, to dodać chrzan ze słoika. Należy jednak wybrać taki ,w którym jest jak najmniej dodatków. Powinien być sam chrzan z kwaskiem cytrynowym. Teraz dodajemy sok z cytryny, sól (umiarkowanie) i cukier. Można też dodać kminek w ziarnach lub zmielony. Ćwikłę należy włożyć do słoików, zamknąć i zostawić w lodówce przynajmniej na jedną noc.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...