Curry ze szpondra z mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
szponder | 800 g |
mleko kokosowe | 500 ml |
swiezy imbir | 2 cm |
chilli | 1 mały strączek |
czosnek | 2-3 ząbki |
masło | 1 łyżka |
nasiona kminu rzymskiego | 1 łyżka |
kolendra świeża | pęczek |
sól i pieprz do smaku | |
olej | 2 łyżki |
Przepis Grzegorza Łapanowskiego, z użyciem szpondra z polskiej wołowiny z certyfikatem QMP
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę, przesmażyć na złoto na oleju. Podlać wodą i dusić do miękkości. Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno posiekane chili, starty imbir i czosnek. Delikatnie przesmażyć, dodać do mięsa. Na suchej patelni podprażyć kmin rzymski i dodać do mięsa. Gdy mięso będzie miękkie wlać mleko kokosowe, przyprawić solą i gotować aż curry zacznie gęstnieć. Na koniec dodać drobno posiekaną świeżą kolendrę. Podawać z ugotowanym ryżem basmati.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.