Curry z kurczaka
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Piersi kurze | 2 podwójne |
średni Ananas lub puszka | 1 |
cebula | 2 |
czosnek | 4 ząbki |
papryczka chili | 1 |
rodzynki | 50 g |
Curry w proszku | 1,5 łyżeczki |
Liście kafiru, lub skórka z limonki | 2 |
sok z limonki | |
cynamon | 1 łyżeczka |
kurkuma | 1/2 małej łyżeczki |
masło klarowane do smażenia | 2 łyżki |
mleko kokosowe | 200 ml |
pieprz zielony w zalewie | 1 łyżeczka |
Sól, cukier do smaku |
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Zamarynować w soku z limonki wymieszanym z łyżeczką soli. Czosnek i cebule obrać i pokroić. Ananasa obrać i pokroić w kostkę, bez twardego rdzenia. Papryczkę pokroić usuwając pestki. Liście kafiru cieniutko pokroić. Wyjąć mięso z soku, sok zostawić. Mięso osuszyć. W głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać mięso, smażyć mieszając aż mięso się zrumieni, dodać curry, cebulę, czosnek i papryczkę chili, smażyć 3 minuty, dodać ananasa i sok z limonki, smażyć 3 minuty. Wlać mleko kokosowe, dodać pieprz w zalewie, liście kafiru lub skórkę z limonek, kurkumę, cynamon, rodzynki i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (około 10 minut). Doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać z ryżem basmati.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.