Curry z kalafiorem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
duża cebula | 1 sztuka |
czosnek | 3 ząbki |
olej | 2 łyżki |
mleko kokosowe | 1 puszka |
kawałek świeżego imbiru | |
garam masala | 1 płaska łyżeczka |
kumin | 1 płaska łyżeczka |
mielona kolendra | 1 płaska łyżeczka |
kurkuma | 1 płaska łyżeczka |
marchewki | 2 sztuki |
kalafior | 1 średni |
sól i pieprz do smaku | |
świeża posiekana kolendra | 1/4 szklanki |
Szybki i prosty przepis na wegetariańskie curry z kalafiora.
Imbir, czosnek, cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek, imbir do momentu aż zmiękną. Dodać suszone przyprawy (garam masala, mieloną kolendrę, kumin, kurkumę). Następnie dodać marchew, kalafiora i mleko kokosowe i dusić po przykryciem aż warzywa zmiękną (jeśli płyn wyparuje dodać wody). Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ryżu i przyozdobić świeżą, posiekaną kolendrą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.