Curry warzywne z mlekiem kokosowym

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
papryka czerwona 2
Papryka Żółta 2
szalotka 4
seler naciowy 2łodygi
cukinia 2
czosnek 4 ząbki
oliwa 3 łyżki
Curry w proszku 2 łyżki
mleko kokosowe 1 puszka
natka pietruszki 1 pęczek
sól i pieprz do smaku
Zapach tej potrawy przywołuje wspomnienia egzotycznych wakacji. Świetnie nadaje się do podgrzewania. Można je więc wziąć w pojemniczku do pracy zamiast banalnej kanapki.

Szalotkę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę przekroić na pół usunąć pestki, pokroić  w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pokroić cukinię i seler naciowy. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać curry, czosnek i cebulę, przesmażyć na złoto. Dodać ziemniaki i paprykę. Dusić pod przykryciem 5 minut, następnie dodać pozostałe warzywa. Podlać ½ szklanki wody, posolić, przykryć, dusić do miękkości ziemniaków. Dodać mleko kokosowe, doprawić do smaku. Podawać posypane posiekaną natką

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.