Curry warzywne z mlekiem kokosowym
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
papryka czerwona | 2 |
Papryka Żółta | 2 |
szalotka | 4 |
seler naciowy | 2łodygi |
cukinia | 2 |
czosnek | 4 ząbki |
oliwa | 3 łyżki |
Curry w proszku | 2 łyżki |
mleko kokosowe | 1 puszka |
natka pietruszki | 1 pęczek |
sól i pieprz do smaku |
Zapach tej potrawy przywołuje wspomnienia egzotycznych wakacji. Świetnie nadaje się do podgrzewania. Można je więc wziąć w pojemniczku do pracy zamiast banalnej kanapki.
Szalotkę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę przekroić na pół usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pokroić cukinię i seler naciowy. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać curry, czosnek i cebulę, przesmażyć na złoto. Dodać ziemniaki i paprykę. Dusić pod przykryciem 5 minut, następnie dodać pozostałe warzywa. Podlać ½ szklanki wody, posolić, przykryć, dusić do miękkości ziemniaków. Dodać mleko kokosowe, doprawić do smaku. Podawać posypane posiekaną natką
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.