Cukinie faszerowane kurczakiem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
cukinie 4
ryż pół szklanki
pierś kurczaka pojedyncza 1
papryka 1
Cheddar 100g
zioła, np. prowansalskie
olej 6łyżek
cebule 2
masło
sól i pieprz
bulion drobiowy 2szklanki
W ten sam sposób można przyrządzić kabaczki czy papryki.

Cukinie umyć i przekroić je wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ, zostawiając ok 1 cm przy skórce. Obrać, oczyścić i pokroić w drobną kostkę cebule i papryki. Umyć, osuszyć i pokroić w kostkę kurczaka. Posiekać miąższ z cukinii. Na patelni rozgrzać olej. Dodać ryż. Smażyć 2-3 minuty. Dodać mięso i warzywa. Dusić 5 minut. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Doprawić farsz solą i pieprzem. Włożyć farsz do połówek cukinii. Umieścić cukinie w naczyniu, podlać bulionem, przykryć i zapiekać 30 minut. Odkryć, posypać startym serem i zapiekać jeszcze 10 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.