Cukinie faszerowane kurczakiem
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
cukinie | 4 |
ryż | pół szklanki |
pierś kurczaka pojedyncza | 1 |
papryka | 1 |
Cheddar | 100g |
zioła, np. prowansalskie |
olej | 6łyżek |
cebule | 2 |
masło | |
sól i pieprz | |
bulion drobiowy | 2szklanki |
W ten sam sposób można przyrządzić kabaczki czy papryki.
Cukinie umyć i przekroić je wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ, zostawiając ok 1 cm przy skórce. Obrać, oczyścić i pokroić w drobną kostkę cebule i papryki. Umyć, osuszyć i pokroić w kostkę kurczaka. Posiekać miąższ z cukinii. Na patelni rozgrzać olej. Dodać ryż. Smażyć 2-3 minuty. Dodać mięso i warzywa. Dusić 5 minut. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Doprawić farsz solą i pieprzem. Włożyć farsz do połówek cukinii. Umieścić cukinie w naczyniu, podlać bulionem, przykryć i zapiekać 30 minut. Odkryć, posypać startym serem i zapiekać jeszcze 10 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.