Cukinia faszerowana z szynką
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
szynka długo dojrzewająca | 4 duże plasterki |
czosnek | 4 ząbki |
Cheddar | 200 g |
masło | 50 g |
estragon | 4 gałązki |
oliwa | 3 łyżki |
Sól, pieprz do smaku |
Danie na przekąskę lub kolację. Bardzo lekkie i aromatyczne jednocześnie.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżeczką miąższ i pokroić go. Czosnek obrać i pokroić. Na dwóch łyżkach oliwy podsmażyć czosnek i cukinię. Doprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Oderwać listki estragonu z gałązek. Gałązki, jeżeli są miękkie drobno pokroić. Wymieszać szynkę z podsmażoną cukinią, gałązkami i połową listków estragonu. Nałożyć do wydrążonych cukinii. Zetrzeć ser i posypać faszerowane cukinie. Obłożyć wiórkami zimnego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20 – 25 minut. Podawać posypane listkami estragonu, skropione oliwą, oprószone świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.