Cukinia faszerowana surimi
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukinie | 4 małe lub 2 malutki |
cebula cukrowa | 1 lub 2 szalotki |
oliwa | 2 łyżki |
ryż ugotowany | 1,5 szklanki |
paluszki krabowe - surimi | 2 paczki |
imbir świeży | kawałek ok .4 cm |
cytryna lub limonka | 1 |
parmezan lub cheddar | 100g |
bulion warzywny | 1 szklanka |
masło lub oliwa do formy | |
papryka słodka w proszku | 2 łyżeczki |
sól i pieprz do smaku |
Cukinia to wdzięczny surowiec do kulinarnych eksperymentów – zawsze się udają!
Rozmrozić surimi i pokroić na małe kawałki, rozdzielając włókna. Cukinie lub kabaczka pokroić w szerokie plastry, wydrążyć miąższ. Posiekać cebulkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony miąższ cukinii i odparować. Wymieszać cebulki, miąższ cukinii, ryż, paluszki krabowe ze startym drobno imbirem. Doprawić solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować oliwą lub masłem. Ułożyć wydrążone krążki na papierze, napełnić farszem, posypać startym serem i oprószyć papryką. Wlać do blachy bulion. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 C. Podawać jako danie na lekki lunch lub kolację.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.