Cukinia faszerowana surimi

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cukinie 4 małe lub 2 malutki
cebula cukrowa 1 lub 2 szalotki
oliwa 2 łyżki
ryż ugotowany 1,5 szklanki
paluszki krabowe - surimi 2 paczki
imbir świeży kawałek ok .4 cm
cytryna lub limonka 1
parmezan lub cheddar 100g
bulion warzywny 1 szklanka
masło lub oliwa do formy
papryka słodka w proszku 2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
Cukinia to wdzięczny surowiec do kulinarnych eksperymentów – zawsze się udają!

Rozmrozić surimi i pokroić na małe kawałki, rozdzielając włókna. Cukinie lub kabaczka pokroić w szerokie plastry, wydrążyć miąższ. Posiekać cebulkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony miąższ cukinii i odparować. Wymieszać cebulki, miąższ cukinii, ryż, paluszki krabowe ze startym drobno imbirem. Doprawić solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować oliwą lub masłem. Ułożyć wydrążone krążki na papierze, napełnić farszem, posypać startym serem i oprószyć papryką. Wlać do blachy bulion. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 C. Podawać jako danie na lekki lunch lub kolację.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.