- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukinie | 4 małe lub 2 malutki |
cebula cukrowa | 1 lub 2 szalotki |
oliwa | 2 łyżki |
ryż ugotowany | 1,5 szklanki |
paluszki krabowe - surimi | 2 paczki |
imbir świeży | kawałek ok .4 cm |
cytryna lub limonka | 1 |
parmezan lub cheddar | 100g |
bulion warzywny | 1 szklanka |
masło lub oliwa do formy | |
papryka słodka w proszku | 2 łyżeczki |
sól i pieprz do smaku | |
Rozmrozić surimi i pokroić na małe kawałki, rozdzielając włókna. Cukinie lub kabaczka pokroić w szerokie plastry, wydrążyć miąższ. Posiekać cebulkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony miąższ cukinii i odparować. Wymieszać cebulki, miąższ cukinii, ryż, paluszki krabowe ze startym drobno imbirem. Doprawić solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować oliwą lub masłem. Ułożyć wydrążone krążki na papierze, napełnić farszem, posypać startym serem i oprószyć papryką. Wlać do blachy bulion. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 C. Podawać jako danie na lekki lunch lub kolację.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...